Glivična okužba nohtov

Lana Bertol, maj 2017

Onihomikoza je glivična okužba nohtov, ki lahko prizadene nohte na nogah in rokah predvsem pa je prenosljiva na druge.

Glivična okužba se lahko začne kot bela ali rumena obarvanost prostega roba nohta na nogah ali rokah. Glivice se lahko širijo globlje v noht ter povzročajo rjavkasto obarvanost nohta, zadebelitev in krhkost konic.

Glivična okužba ni življenjsko nevarna, lahko pa povzroča nelagodje in bolečino.
Velja prepričanje, da glivice dobimo na bazenu, v telovadnici, vodnih parkih in savni, a vendar mnogi ne gredo nikoli na ta mesta, pa se vseeno okužijo. Ponavljajoče se mikropoškodbe na prstih, dolgotrajne športne dejavnosti, jemanje zdravil, ki zmanjšujejo imunski odziv, težke poškodbe ali pa bolezen tudi sprožijo napad glivic. Prav tako tesna in nekakovostna obutev, v kateri koža ne diha, pa zanemarjeni ali narobe striženi nohti. Sladkorna bolezen, starost nad 40. letom, in dovzetnost za glivična obolenja pa so še dodatni sprožilci.

Glivice večinoma nastopijo postopoma, zato simptomov, kot so srbenje in manjše luščenje kože, ki ga zaznamo pri daljšem namakanju v vodi ali pri intenzivnem znojenju, ne pripišemo glivicam. Na glivice postanemo pozorni šele, ko nohti spremenijo barvo, pa še to mnogi na začetku pripišejo obutvi. Ko pa se glivice zasidrajo globoko v roževino in posteljico nohta, je prepozno za hitro in površno intervencijo. Treba je dosledno in učinkovito ukrepati, sicer se okužba razširi in od estetskega nastane resen zdravstveni problem, s katerim se potem ukvarjamo dolga leta.

Zdravljenje glivičnega nota lahko traja do enega leta in ne v 14 dni ali manj kot obljubljajo nekatere reklame. Saj mora noht v celoti prerasti, da je v resnici zdrav.

V našem salonu oboleli noht, če le-ta še ni preveč odebeljen, porežemo do zdravega dela, tako se noht lažje in učinkoviteje zdravi z antimikotičnimi sredstvi.

V kolikor imate težave ali ne veste kako ravnati v primeru sprememb na nohtih se lahko oglasite v našem salonu, kjer vam bomo noht pomagali sanirat ali samo svetovali zdravljenje in nego doma.

Kako se lahko obvarujemo pred glivično okužbo na nohtih?

  • Uporabljajte bombažne nogavice in udobna obuvala.
  • Ne posojajte obuval in nogavic drugim osebam.
  • Izogibajte se nogavicam in obuvalom, narejenim iz sintetičnih materialov.
  • Redno in pravilno skrbite za urejenost in prirezovanje nohtov (nohte režite naravnost).
  • Na javnih mestih, npr. na kopališčih, v savnah, ipd. uporabljajte natikače ali drugo primerno obutev.
  • Pri čiščenju vlažnih površin uporabite rokavice.
  • Redno si umivajte roke (posebno po stiku s prizadetimi nohti).
  • Zagotovite čistost manikurnega ali pedikurnega pribora.
  • Ne posojajte svojega manikurnega in pedikurnega pribora.
  • Izogibajte se uporabi umetnih nohtov.